Vartijakello pyöreä messinki

Messinkinen vartijan valvontakello 1900-luvun alkupuolelta.

Vartijan työn valvontakello.  Kellossa pyöreä paperi, jossa on 12 tunnin kellotaulu. Kellokoneisto muistutti tekniikaltaan herätyskellon koneistoa, joka pyöritti paperia yhden kierroksen 12 tunnin aikana.  Tarkoitus oli, etttä paperi vaihdettiin aina  12 tunnin välein tai yksi työ vuoro oli 12 tunnin mittainen. Sivussa olevasa aukosta työnnetään kohteeseen kiinnitetty  "vetoavain" ja pyöräytetään ympäri jää paperiin jälki - ikäänkuin neulanpisto - siihen kellon aikaan kun "veto" on vedetty.  Näin pystyttiin kontroloimaan, että vartija on käynyt juuri siinä paikassa sovittuna aikana.  Tähän kelloon voitiin laittaa vain kuusi (6) avainta. Vartijan ollessa ahkera, paperi oli täynnä "neulanpistoja" kun kello avattiin työvuoron jälkeen.  Tästä tulee vielä nykyäänkin käytössä oleva sanonta vartija vetää tikin. 

Kellossa on vieteri koneisto, joka vedettiin sisällä olevasta nupista neliön muotoisella avaimella kuten vieterivetoiset leikkikalut ja herätyskellot.  Kello on nahkaisessa suojakotelossa.  Kellokoneisto oli herkkä kolhaisuilla - liipotin akseli katkesi helposti. Tällöin kaikki "tikit" tulivat samaan kohtaan.  Kello avattiin eri avaimella ja avaamisesta jäi jälki paperin reunaan siihen kellonaikaan, jolloin se avattiin.

Seuraavassa kellossa yksi kierros oli 24 tuntia eli vuorokausi ja vetoavaimia yhteensä 12 erilaista.  Tällaisia kelloja oli vielä käytössä 1960-luvulla ja pienissä kohteissa 1970-luvun alkupuolella.    

Lisätietoja
Valmistusmaa ei tiedossa
Valmistustapa teollinen
Materiaali Päällinen messinki
Kunto Hyvä
Käyttöajan alkupvm 1.1.1910
Käyttöajan lopetuspvm 1.1.1970
Käyttötapa Vartijan valvonta.